“Γαλάζια Σημαία” 2017

Βραβεύτηκαν έντεκα αμμουδιές και θάλασσες της Ηπείρου Οι Ηπειρώτες ας κατακλύσουν εφέτος τις παραλίες του Ιονίου!

Posted by Ίρις Αραχθέα on May 17, 2017


Έντεκα αμμουδιές και θάλασσες της Ηπείρου βραβεύτηκαν για το καλοκαίρι του 2017 με το καθιερωμένο βραβείο της ανύψωσης της “Γαλάζιας Σημαίας”.
Η ανύψωση της “Γαλάζιας Σημαίας” σε μια παραλία σημαίνει ότι κατέχει το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, ότι πληρεί τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων να είναι σε επόπεδο «Εξαιρετικό».

Οι Γαλάζιες Σημαίες, που θα υψωθούν και θα κυματίζουν στις παραλίες της Ηπείρου, αυτό το καλοκαίρι, βρίσκονται οχτώ (8) στο νομό Πρέβεζας και τρεις (3) στον νομό Θεσπρωτίας. Στις παραλίες του Δήμου Πρέβεζας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίζουν στην Κυανή Ακτή, στο Μονολίθι, στις Τσούκες (Κανάλι), στα Πλατάνια (Καστροσυκιά) και στην παραλία Μέγα Άμμος ((Βράχος).
Στο Δήμο Πάργας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίζουν στις παραλίες της Λούτσας, του Βάλτου και της Αμμουδιάς.
Στο Νομό Θεσπρωτίας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίζουν στην παραλία Δρέπανο, στην παραλία Μέγα Άμμος και στην παραλία Καραβοστάσι του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Η ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών και μαρινών, έγινε προ ημερών στο Glyfada Golf Gardens με παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού. Η ανακοίνωση έγινε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι ο Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας. Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.
Η φετινή χρονιά έχει χαρακτηρισθεί από το Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη, και η «Γαλάζια Σημαία», απότελεί το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού. Αυτήν τη χρονιά ο θεσμός “Γαλάζια Σημαία” συμπληρώνει αισίως 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία», όταν επιλέγουν τους προορισμούς, που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Κριτήρια για τη βράβευση

α.Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

β.Οργάνωση ακτής

γ.Ασφάλεια επισκεπτών & Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία και άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.

δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση Το ΥΠΕΝ, υποστηρίζει ενεργά το θεσμό «Γαλάζια Σημαία», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας. Και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει το Πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Εφέτος οι Ηπειρώτες, δεν θα έρθουν μόνοι τους στην Ήπειρο, Θα πάρουν μαζί τους και τους φίλους τους. Οι ανά την Ελλάδα, ακμαίοι Ηπειρωτικοί Σύλλογοι, να ενημερώσουν τους φίλους και συμπατριώτες τους, για τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ, που προσφέρουν η Ηπειρωτική φύση, οι Ηπειρωτικές παραλίες, τα Ηπειρωτικά μνημεία και για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, που προσφέρουν οι Ηπειρωτικοί χώροι φιλοξενίας και ενδιαίτησης.

Όλοι μαζί, χέρι-χέρι, για να επιτύχουμε ρεκόρ επισκέψεων και προορισμού στην Ήπειρο, για να δώσουμε χείρα βοηθείας και ανάσα στις Ηπειρωτικές τουριστικές επιχειρήσεις. Για να στηρίξουμε την Ηπειρωτική οικονομία.