Democritus Racing Team

Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,στις πίστες της Formula Student.

Posted by Ίρις Αραχθέα on June 12, 2017

Η ομάδα Democritus Racing Team (DRT) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στην πόλη της Ξάνθης. Σκοπός της είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός μονοθεσίου, σύμφωνα με τους κανονισμούς της διεθνούς οργάνωσης FSAE (Formula Society of Automotive Engineers), με στόχο την συμμετοχή της στους διαγωνισμούς της ίδιας οργάνωσης.

Η Ήπειρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ομάδα Democritus Racing Team γιατί δύο από τα βασικά μέλη της, προέρχονται από εκεί.

Το ένα μέλος είναι και ο υπεύθυνος της ομάδας Σταύρος Συντώσης.

(21 ετών, Μηχ.Παραγωγής & Διοίκησης, Ιωάννινα)
Syntosis

Πως προέκυψε η ιδέα της DRT, Σταύρο ;

Σταύρος: Η ιδέα, προέκυψε από την αγάπη μας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, από μια παρέα 8 ατόμων, φοιτητές κυρίως από το ΔΠΘ όπου αποφασίσαμε τον Οκτώβριο του 2015 να δημιουργήσουμε την DRT. Ουσιαστικά, θέλαμε να εξελίξουμε το να είμαστε απλοί θεατές των μονοθέσιων στη φάση της δημιουργίας και κατασκευής ενός. Να ξεφύγουμε από τα αμφιθέατρα και τις θεωρητικές διαλέξεις και να μπούμε σε ένα μηχανουργείο με εργαλεία και χειρωνακτική ασχολία.

Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον! Τώρα λοιπόν, για πρώτη φορά μετά τη δημιουργία, ήρθε η ώρα για τη πρώτη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό της Formula SAE;

Σταύρος: Ακριβώς, η ομάδα κατάφερε φέτος, για τη σεζόν 16-17, να προκριθεί στους αγώνες της Ιταλίας που θα πραγματοποιηθούν στο Varano de' Melegari (Parma) στις 19 με 24 Ιουλίου στα πλαίσια αγώνων της Formula SAE Series, ενός παγκόσμιου διαγωνισμού. Εκεί θα αγωνιστούμε στη κατηγορία 3, στην οποία η ομάδα διαγωνίζεται με άλλες ομάδες με βάση τα σχέδια της, μόνο. Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2018, να αγωνιστούμε , με το μονοθέσιο κατασκευασμένο και έτοιμο να τρέξει στις πίστες της διοργάνωσης.

Τι πιστεύεις ότι θα αποσπάσετε από τη συμμετοχή σας στην Ιταλία;

Σταύρος: Σκοπός μας, είναι να διακριθούμε στην κατηγορία 3, προκειμένου να αποκτήσει εμπειρίες η ομάδα, να διορθώσει λάθη και ατέλειες, έτσι ώστε να ξεκινήσει δυναμικά τη νέα χρονιά, τη κατασκευή του μονοθεσίου.

Το δεύτερο μέλος, ανήκει στο τομέα του Marketing και είναι ο Κωνσταντίνος Βαγενάς.

(21 ετών, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Ηγουμενίτσα)
Vagenas

Ανέλυσε μας, Κώστα, τις αρμοδιότητες σου σε αυτό το τομέα.

Kωνσταντίνος: Καταρχάς, σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να αναδείξουμε την ομάδα μας μέσω του περιοδικού σας! Ανήκω στην ομάδα του marketing και είμαι υπεύθυνος για τις χορηγίες που λαμβάνει η ομάδα. Ως φοιτητική ομάδα με Μη Κερδοσκοπικό χαρακτήρα, στο τομέα του Marketing έχουμε υλοποιήσει ένα πλάνο, το οποίο απευθύνεται σε δυνητικούς χορηγούς, εταιρίες – επιχειρήσεις που θα ήθελαν να συνδράμουν στην πραγματοποίηση του έργου μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μίας καμπάνιας διαφημιστικής την οποία προωθούμε και διαθέτει επίπεδα χορηγιών με τα προνόμια τους.

Τι ξεχωριστό έχει αυτή η φοιτητική ομάδα σε σχέση με άλλες φοιτητικές ομάδες ώστε να προσελκύσει αυτούς τους χορηγούς;

Kωνσταντίνος: Με μία λέξη - Ενδιαφέρον! Φτιάχνουμε ένα μονοθέσιο. Ουσιαστικά αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι χρησιμοποιούμε το κομμάτι της έρευνας και το πανεπιστήμιο ώστε να κατασκευάσουμε ένα μονοθέσιο τύπου Formula.

DRT Η ομάδα σε στιγμές εργασίας στον χώρο του πανεπιστημίου.

Στην Ελλάδα της κρίσης του 2017 ωστόσο, αναρωτιέται κανείς <<Πώς καταφέρνει μια τέτοια φοιτητική ομάδα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του διαγωνισμού παραμένοντας ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο;>> Τα παιδιά θα σας λύσουν την απορία.

Kωνσταντίνος: Ωραία ερώτηση! Για να το καταφέρουμε αυτό, χρειάζεται το επιχειρηματικό πλάνο που θα δημιουργήσει η ομάδα, όπως κάθε εταιρία με παρόμοια έργα, να καταφέρει να εξασφαλίσει τους πόρους που θα κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της. Αυτό επιτυγχάνεται με τη στήριξη από τοπικούς/ πανελλαδικούς φορείς, οι οποίοι στη παρούσα φάση, δίνουν ευκαιρίες, αλλά στην Ελλάδα του σήμερα μόνο οι καλύτεροι έχουν την ευχέρεια. Ήδη κάποιες υψηλές εταιρίες μας στηρίζουν, όπως BETA CAE Solutions, Καραΐσκος Tools, Yamaha Ανδρεάδης, Altair, E-metafores, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν.Ξάνθης, Simtec-Ansys, JamSport κ.α. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε χρειαζόμαστε περαιτέρω βοήθεια από όποια εταιρία επιθυμεί να συνδράμει στην υλοποίηση του ονείρου μας.


Σταύρος: Βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας είναι το κοινό όραμα καθώς και το να φέρουμε εις πέρας αυτό που έχουμε αναλάβει. Δυστυχώς από τη μεριά του πανεπιστημίου δεν υπάρχει η στήριξη που περιμέναμε, σε σχέση με πανεπιστήμια του εξωτερικού, παρά μόνο από συγκεκριμένους καθηγητές που μας έχουν βοηθήσει, όπως και ο υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας και πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Dr Αντώνιος Γαστεράτος καθώς και η επιτροπή ερευνών, που μας στηρίζει από το ξεκίνημα. Αρκετοί καθηγητές έχουν δείξει έντονα ότι όχι απλά είναι ουδέτεροι αλλά δε μας στηρίζουν κιόλας. Πράγμα βέβαια που αποτελεί από τα μεγαλύτερα κίνητρα της ομάδας να επιτύχει δείχνοντας ότι οι Έλληνες φοιτητές μπορούν.

Βλέποντας την προσπάθεια των παιδιών και την αγάπη και θέληση που έχουν γι’ αυτό που κάνουν, νιώθουμε υποχρεωμένοι να τους στηρίξουμε πανελλαδικά, μέσω της καμπάνιας που τρέχουνε, προκειμένου να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους διαγωνισμούς του εξωτερικού.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://democritusracingteam.com/