Άννα Αθανασίου:

“Οι Συνταγές της Αρβανίτισσας”

Posted by Σωκράτης Βασιλείου on April 26, 2017

Η μαγειρική και οι γεύσεις, ασφαλώς συνοδεύουν τον άνθρωπο από τα πρώτα χρόνια της ιστορικής επίγειας παρουσίας του. Η Γεύση, ως μία από τις πέντε αισθήσεις, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη μνήμη. Όπως θυμόμαστε αυτά, που βλέπουμε και ακούμε, το ίδιο θυμόμαστε αυτά, που μυρίσαμε και αυτά που γευτήκαμε.Το αισθητήριο κέντρο της γεύσης, σε σχέση με τις υπόλοιπες αισθήσεις, είναι σχεδόν στο κέντρο του εγκεφάλου, δίπλα σε αυτό της όσφρησης. Οι γεύσεις, που συνοδεύουν κάθε τροφή, κρύβουν ένα πλήθος συναισθημάτων, που ξυπνούν τις μνήμες μας. Το φαγητό ο οργανισμός του ανθρώπου το έχει ανάγκη για την απαραίτητη ενέργεια, για να πάρει τις απαραίτητες βιταμίνες και για να εξασφαλίσουμε την υγία μας. Πέρα από αυτό όμως με το φαγητό τρεφόμαστε και ψυχολογικά. Τρώγοντας, αναζητάμε μνήμες, που μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο ευτυχισμένοι.

Το φαγητό αποτελεί ακόμα και σπουδαίο μέσο επαφής και επικοινωνίας. Στηρίζει τη συντροφικότητα, την απόλαυση του ανταμώματος γύρω από ένα τραπέζι, τη θέρμη και τη χαρά της επικοινωνίας, όταν δίπλα αχνίζει απαλά ένα ζεστό πιάτο. Κατά συνέπεια, η μαγειρική υπήρξε ένα εξαιρετικό σοβαρό δείγμα κοινωνικής εξέλιξης και απόδειξη πολιτιστικής ανάπτυξης και αποτελεί τμήμα κάθε τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Άννα Αθανασίου, από την Ποταμιά της Παραμυθιάς, τόπο, όπου άνθισε και, εν πολλοίς, συνεχίζει να ανθεί το Αρβανίτικο πνεύμα, η Αρβανίτικη γλώσσα και ο Αρβανίτικος πολιτισμός, φορέας και ευσυνείδητη κληρονόμος της τοπικής πολιτιστικής και διατροφικής κληρονομιάς, ασχολήθηκε ενεργά με αυτήν και έγραψε ένα βιβλίο με τις διαχρονικές διατροφικές συνήθειες στην Ποταμιά της Παραμυθιάς και στην ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου και της Θεσπρωτίας. Τίτλος του βιβλίου: “Οι συνταγές της Αρβανίτισσας”.

Στον Πρόλογο του βιβλίου των συνταγών της η Άννα Αθανασίου, σημειώνει: “Η επιθυμία και “εντολή” του πατέρα μου Φώτη Αθανασίου καθώς και η αξεπέραστη νοστιμιά των φαγητών της περιοχής μου, με οδήγησαν στο εγχείρημα αυτό... Το βιβλίο αυτό έχει ως αποστολή τη συγκέντρωση και καταγραφή ντόπιων συνταγών του χωριού μου και της ευρύτερης περιοχής. Είναι συνταγές, που επαναλαμβάνονται για αιώνες, που έχουν αντέξει στο χρόνο και αναλλοίωτες με βάση υλικά της περιοχής μας και διατηρούνται από εμάς με θρησκευτική ευλάβεια... Είναι συνταγές, που απευθύνονται σε έμπειρες μαγείρισσες, καθώς η δοσολογία τους δεν είναι τόσον ακριβείς, γιατί οι παλιές νοικοκυρές δεν μαγείρευαν με τη ζυγαριά, αλλά έβαζαν τα υλικά με το μάτι...

Μπορούν όμως να αποτελέσουν μια πολύτιμη κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Μπορούν να αποτελέσουν ένα βιβλίο-παρακαταθήκη, ένα βιβλίο, όπου οι γιαγιάδες μας παραδίδουν τη σκυτάλη της μαγειρικής στις εγγονές και οι μητέρες στις κόρες και στις νύφες τους... Οι Συνταγές αυτές δεν πρέπει να χαθούν, δεν πρέπει να πειραχτούν, ούτε να “κλωνοποιηθούν” με ξενόφερτα υλικά και ξενόφερτες τεχνικές... Το βιβλίο αυτό των Συνταγών της η Άννα Αθανασίου, το αφιερώνει στη μητέρα της, που τη χαρακτηρίζει ως ακούραστη μαγείρισσα...”.

Περιεχόμενα του βιβλίου:

Oi sintages

-Φαγητά λαδερά
-Γεύσεις του φθινόπωρου και του χειμώνα
-Πίτες του χειμώνα
-Γεύσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού
-Πίτες του καλοκαιριού
-Η μαγειρική των ψαριών
-Ορεκτικά πρόχειρα
-Σαλάτες
-Πρόχειρα φαγητά
-Παραδοσιακά γλυκίσματα
-Γλυκά ταψιού
-Γλυκά κουταλιού
-Άλλα γλυκίσματα

Για την επικοινωνία σας: Άννα Αθανασίου, “Βίλα Ιόνιον” Αμμουδιά Φαναρίου.

Τηλ: 2684 041145